Заболявания на жлъчния мехур

Жлъчният мехур лежи по долната повърхност на черния дроб и образува анатомичната граница между левия и десния лоб на черния дроб. Той служи като депо за жлъчния сок, който се произвежда непрекъснато от черния дроб и спомага на храносмилането.

Холелитиаза

Наличие на жлъчни камъни в жлъчен мехур и жлъчни пътища без прояви на възпаление или други усложнения. Нарушение на равновесието в разтворимостта на съставките на жлъчния сок и смущения в моториката на жлъчния мехур и жлъчните пътища, най-често вселедствие на фамилна предразположеност довеждат до холелитиазата. Най-често се среща при жени - 32% от жените, при мъжете честотата е 16%. Най-често е във възраст около 40 години.

Остър холецистит и холангит

Представлява остро бактериално възпаление на жлъчния мехур и/или жлъчните пътища.

Възпалението се случва вследствие на заклещване на камък в изхода на мехура или холедоха, което води до патологични промени в стената и податливост към бактериални инфекции.

Симптоми:

Жлъчната колика представлява болезнена проява на изхвърляне на жлъчни камъни от мехура към холедоха или от холедоха към дванадесетопръстника. Проявите на коликата могат да се проявят с коликообразни болки на фона на продължителна остра болка в дясното подребрие, наличие на изместване на болката към дясното рамо, поява на гадене и/или пожълтяване при заклещване на камък в холедоха.

При появата на постоянна болка в дясното подребрие, повишаване на температура над 38 градуса, втрисане, повишаване на C реактивния протеин има наличие на бактериална инфекция на жлъчния мехур и жлъчните пътища.

 

Диагностика:

Най-често се поставя на база на типичните пациентски оплаквания за коликообразни болки и наличие на доказана холелитиаза. Ехографията на коремните органи най- често открива камъните в жлъчният мехур. Тя дава информация за големината, разположението и броя на камъните, както и за промените в стената на жлъчния мехур. Може да определи наличието или не на камъни в жлъчните пътища. Понякога може да се наложи осъществяването на компютърна томография или ядреномагнитен резонанс. За поставяне на точната Ви диагноза се използват и много лабораторни/кръвни показатели.

Оперативно лечение:

Най-честите операции в тази област включват премахването на жлъчния мехур (холецистектомия). Златен стандарт е лапароскопската/безкръвната операция. Отворената операция за отстраняване на жлъчния мехур има показания само при абсолютни противопоказания за лапароскопска операция.

Усложненията могат да се разделят на такива по време на операции, в ранния и късния следоперативен период.  Най-честите са кървене, засягане на общият жлъчен канал, следоперативно изтичане на жлъчен сок, засягане на дванадесетопръстника или увреда на друг орган.

 

Нашият опит:

Клиниката по онкологична хирургия към УМБАЛ „Г. Странски“ – Плевен е с дългогодишен опит в лечението на заболяванията на жлъчния мехур. В клиниката успешно са внедрени лапароскопксите методи за лечение. При показания за премахване на камъни в жлъчните пътища съвместно с Гастродиагностичното отделение към УМБАл „Г. Странски“ ЕАД – гр. Плевен на пациентите се осъществяват интервенционални процедури като: поставяне на стендове, папилосфинктеротомии и др.  Процедурата се поема от НЗОК по Клинична пътека КП 184 и 185 с изключение на консумативи като ултразвуков скалпел, специални клипси, еднократни трокари  и инструменти. 

Плануване за операция:

Преди плануване за операция лекар от клиниката трябва да Ви е прегледал и потвърдил диагнозата. Бъдете информирани и дискутирайте с лекарите повече за съвременните възможности на лечението на Вашето заболяване. Необходимо е да получите информация за използването на допълнителни консумативи. Информирайте Вашият хирург за съпътстващите заболявания, както и за приеманата от Вас системна терапия като: аспирин, синтром, клопидогрел, прадакса или друг препарат за „разреждане на кръвта“. Тези медикаменти трябва да бъдат спрени дни преди операцията. При наличие на медикаментозна алергия, астма или заболяване на щитовидната жлеза също информирайте Вашият хирург. Вашият лекуващ хирург трябва да Ви впише в листа на чакащите и да даде необходимите организационни разяснения. Най-често до 2 седмици ще бъдете включени в плана за операции на клиниката.

Телефон за записване на консултация:

064 886 261, 064 886 244