Язвена болест на стомаха

Гастро-дуоденалната язвена болест представлява остра или хронична увреда на лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника, която е причинена от различни фактори.

Най-общо може да се каже, че причината за язвената болест е нарушение на баланса между защитните механизми на стомашнната и дуоденална лигавица и улцерогенните фактори. Сред най-честите причини за нарушение на тои баланс са, на първо място инфекцията с H. Pylori, както и приема на медикаменти, водещи до повишена секреция на солна киселина от стомаха.

Helicobacter pylori e основен фактор за увреждане на гастродуоденалната лигавица и е отговорен за около 70% от стомашните и 90% от дуоденалните язви. Около 80% от инфектираните пациенти живеят с безсимптомно персистиращо стомашно възпаление без прогресия към клинично изявено заболяване.  От друга страна някои медикаменти, употребявани често в ежедневието могат да доведат до повишаване на стомашната секреция и да бъдат причина за стомашна язва. Такива медикаменти са напр. нестероидните противовъзпалителни лекарства като ацетилсалициловата киселина (аспирин), ибопрофен, кетопрофен и др. Важно е да знаете, че когато се налага да приемате такива медикаменти, техния прием може да бъде съчетан с медикаменти намаляващи стомашната секреция, което трябва да бъде уточнено в Вашия лекуващ лекар.

Диагностицирането на язва на стомаха се извършва чрез т.нар. фиброгастроскопия, което представлява оглед на стомашната лигавица с камера. Изследването е бързо и безопасно за пациента, може да бъде направено и под обща анестезия. При съмнение за язвена болест е задължително да бъде извършена гастроскопия. Изследването е особено полезно поради възможността да се вземе биопсия от лигавицата на стомаха с която може да се докаже инфектиране с Helicobacter pylori. В случаи, че такава бъде доказана трябва да се проведе ерадикация (лечение) с антибиотици по схема.

Лечението на язвената болест

В миналото много често се е налагало хирургично лечение при пациенти с язвена болест. Днес поради успеха на съвременните методи за ранно диагностициране и консервативно лечение изключително рядко се налага оперативна интервенция по повод язва на стомаха. Хирургичното лечение при язвената болест днес се прилага рядко и  само при усложненията на язвената болест, като кървене, перфорация и стеноза.

Стенозата на пилора е едно късно усложнение на язвената болест, което днес благодарение на успешното медикаментозно лечение на язвите на стомаха се среща изключително рядко. Заболяването се проявява с чувство на тежест след хранене, болки и повръщане. За диагностицирането му е необходимо да се извърши гастроскопия и образни изследвания с разтворим контраст. Лечението на това заболяване е хирургично, като водещ метод е минимално инвазивната хирургия.