Поставяне на хемопорт за химиотерапия

Порт-а-кат/хемопорт система

Порт-а-кат (или само порт) е устройство, поставено под кожата на гръдния кош. Той има тънка гъвкава тръба, която се поставя в голям кръвоносен съд, водещ до сърцето. Порт-а-кат системата осигурява сигурен достъп до централен венозен съд само с едно подкожно убождане посредством специална игла. Системата е подходяща при случаи на пациенти налагащи инфузия (вливане) на разтвори и медикаменти за продължителен период от време (например системна химиотерапия при пациенти с онкологични заболявания и др.) Поставянето се осъществява с местна анестезия и престоят на болните е в рамките на 1 ден. Грижата за раната включва поддържането на превръзка за 3-7 дни, предпазване от триене в областта и натиск. Пациентите могат да мокрят раната веднага след свалянето на превръзката. Използваните конци се резорбират от организма за определен период, което не налага процедура по сваляне на конци. Поставеният порт може да остане на поставеното място за период до 5 години. Когато не се използва, портът се промива на 30-40 дни.

Тук  ще намерите отговори  на често задавани от пациента въпроси.

След имплантирането на порт системата Вие  ще получите  ID карта, която съдържа важна информация за нея. В нея трябва да е записан номера на модела на системата. Винаги носете своята ID карта!

1.Какви грижи изисква системата?

Системата порт-а-кат не изисква ежедневни грижи. Вашият лекуващ лекар или сестра ще я промиват с физиологичен разтвор, след всяка употреба и поне на  всеки 4 седмици, за да поддържат катетъра чист и отворен.

2.Как имплантираната порт система засяга ежедневният живот?

Системата не създава усложнения за ежедневния Ви живот, тъй като няма част, която да излиза от тялото. След като раната от разреза  напълно заздравее, пациентите обикновено нямат ограничения във всекидневните си дейности, като вземане на душ, вана или спортуване.

3.Колко дълго може да остане имплантирана системата?

Системата порт-а-кат може да остане имплантирана за колкото време е назначено лечението, според нуждите на пациента. С подходящи  грижи и при липса на усложнения тя може да престои в организма до 5 години.

4.Ще задейства ли системата за съдов достъп детектори за метал на летища или други охранителни устройства?

Съдържанието на метал в системата е минимално и обикновено не предизвиква никакви проблеми. Все пак при необходимост от митническа проверка, трябва да уведомите  проверяващите за наличието на порт система, чрез показване на ID картата.

5.Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако усетите някои от следните симптоми:

-температура, втрисане

-недостиг на въздух или световъртеж

-болка в гърдите

-болка, подуване, зачервяване около порта

-подуване на шията, лицето или ръката от страната, където е поставен порта

Нашият опит

В клиниката е въведена и се извършва инсерция на порт-а-кат системи по пункционен метод и метода на венесекцията от 2017 година. Извършени са над 100 такива процедури до момента. Процедурата и порт-а-кат системата се покриват изцяло от НЗОК. Пациентът закупува само иглите за вливане , чиято стойност е 6.00 – 7.00 лв/бр. За приемането Ви в болницата  е необходимо  направление за хоспитализация (бланка №7 на МЗ , която се получава от личния лекар)  по Амбулаторна процедура 4 с Вашата онкологична диагноза. Екипът ни осигурява безплатно необходимата промивка на порт системата на 30-40 дни. Пациентът закупува само една инжекция Фраксипарин от 0.4 мл.

Плануване за операция

Преди плануване за операция лекар от клиниката трябва да Ви е прегледал. Бъдете информирани и дискутирайте с лекарите повече за съвременните възможности на порт системата. Необходимо е да получите информация за видовете порт системи. Информирайте Вашият хирург за съпътстващите заболявания, както и за приеманата от Вас системна терапия като: аспирин, синтром, клопидогрел, прадакса или друг препарат за „разреждане на кръвта“. Тези медикаменти трябва да бъдат спрени дни преди операцията. При наличие на медикаментозна алергия, астма или заболяване на щитовидната жлеза също информирайте Вашият хирург. Вашият лекуващ хирург трябва да Ви впише в листа на чакащите и да даде необходимите организационни разяснения. Периода за плануване се съобразява с датата на започващата химиотерапия.

Телефон за записване на консултация

064 886 261, 064 886 244