Следоперативни грижи за пациенти

Следоперативен период

 

Дефиниция

Следоперативният период включва времето от извършването на операцията до изписването на пациента от лечебното заведение.

Този период е с различна продължителност и зависи , както от вида на заболяването Ви, така и от вида на операцията, възрастта, общото Ви състояние и придружаващи заболявания.

В този период грижите могат да бъдат осъществени в отделението по Реанимация за определено време и след това в клиниката по онкологична хирургия.

Ежедневно лекаря – организатор по лечебната дейност на клиниката заедно с анестезиолог-реаниматор ще Ви провеждат преглед и ще вземат решение за Вашето лечение и последващи грижи или превеждането ви в клиниката.

В клиниката всяка сутрин през делничните дни се провежда визитация от лекуващите лекари на стаи и медицинските сестри. През почивните и празнични дни има дежурни лекар и сестра, който ще се грижат за Вас.

Във връзка с организацията на работа в клиниката Вашия лекуващ лекар на стаята може да не е лекаря , който Ви е оперирал. Това не бива да Ви притеснява. Лекарите работят в екип и ще се грижат добре за Вас.

 

 

Сестрински грижи в следоперативния период

След като бъдете изведен от операционната зала медицинските сестри ще Ви настанят на легло в клиниката или на реанимационно легло в положение съобразено с вида на операцията и назначението на оператора.

Сестрите ще наблюдават активно външният Ви вид и и общото Ви състояние. Те изпълняват назначеното от лекаря лекарствено лечение, осигуряват проходимостта на венозните канюли и катетри, както и отразяват в документацията вида и количеството на отделените секрети от оперативната рана. Ще наблюдават превръзката Ви и ще полагат грижи за оперативната рана.Ще проследяват основните Ви жизнени показатели – температура, кръвно налягане, пулс, дишане.

 Медицинските сестри организират  вземането на назначените от лекаря лабораторни изследвания и осъществяването на назначените консултации с др. специалисти .

Организират храненето на пациентите съобразно медицинските показания и назначената от лекуващия лекар диета.

Едни от основните приоритети на медицинските сестри са активно участие в мероприятията за:

  • профилактика и лечение на газовата криза;
  • профилактика и лечение на болката;
  • ранно раздвижване на болния

Грижите за редовна аерация на стаята, изрядна хигиена на болния и болничното легло са част от ежедневните дейности за подобряване комфорта на пациентите.

Сестринските грижи се провеждат по индивидуален план, в зависимост от локализацията на тумора, стадия на развитие,  увреждането на организма и вида на лечението.

Обучението на пациентите в следоперативния период относно грижите за стома (при стомирани пациенти), грижи за порт –система (за пациенти с имплантиран порт за провеждане на химиотерапия ),  информационни листовки за диетичен режим, писмена информация за начин на получаване на епикризата, консултативни прегледи , възможности за телефонна връзка при необходимост, информация за социални придобивки, спорт и сексуален живот в следоперативния период и др.се провеждат и предоставят на пациента като част от общата грижа за здравето и качеството на живот.

Грижи се полагат и за психичното здраве на пациентите.  По време на престоят им в клиниката медицинските сестри организират индивидуална среща с психолог.

 

 

Диетичен режим след оперативна интервенция засягаща тънките и дебели черва.

Пациенти, които са били подложени на скорошна операция на червата трябва да следват специална диета, която да намали натоварването на храносмилателната система, за да се смила храната. Целта е да се избегне разтягане на областа, където червата са изрязвани или зашивани, както и да се намали образуването на газ (общ страничен ефект след операцията), което може да бъде некомфортно. Тази специална диета е временен начин на хранене и постепенно ще преминете на диета, включваща и други елементи, когато това е целесъобразно, обикновено 3-4 седмици след операция.

Захранването започва с бистри течности (т.е. сок, бистри бульони, чай и т.н.), които са необходими, за да се оцени функцията от остранената част от червата. Ако тези храни се понасят добре , бавно се напредва към диета, която е с ниско съдържание на фибри и мазнини, което ще даде възможност за адекватно хранене, като същевременно намали стреса на червата по време на храносмилането.

Използвайте списъка по-долу за конкретни предложения за диета:
Течности: Важно е след операцията да приемате достатъчно течности.

Придържайте се към вода, билков чай, плодови и зеленчукови сокове, без цели частици в общо количество около 2 литра. Избягвайте алкохол, газирани напитки, кофеинови напитки, разхлабващи сокове и други напитки с диетични фибри.
Млечни продукти: След голяма чревна операция, червата може да  получат по-малко ензими за храносмилането на мляко. Ограничете млечните продукти до 2 порции (2 чаши) дневно, в зависимост от поносимостта ви. Изберете млечни продукти с ниско съдържание на мазнини или без мазнини, като обезмаслено кисело мляко, сирене, кашкавал и извара.
Хляб и зърнени храни:  Фибрите в пълнозърнести храни, хляб и зърнени храни ще предизвикат движение на храната през червата, което води до дразнене. Изберете бял хляб, макаронени изделия, бисквити и рафинирани зърнени храни.
Плодове и зеленчуци: Изберете меки  плодове, без обвивката като пъпеш, банани, праскови, кайсии, ябълки. ДА СЕ ПРЕМАХВАТ ВСИЧКИ СЕМКИ И ЛЮСПИ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ, КОИТО СЪДЪРЖАТ ТАКИВА. Другите сурови плодове и зеленчуци са твърде влакнести за червата за ранния следоперативен период. Зеленчуци, свързани с повишено газообразуване, които е желателно да се избягват са: сладки картофи, лук, арпаджик, праз, ряпа, репички, зеле, вкл. кисело, броколи, карфиол, листни зеленчуци.  Бобовите култури - фасул, грах, леща и  др. не са подходящи  по

0не да края на първият месец след операцията.
Месото и месните продукти: Протеинът е важен за оздравяването.  Препоръчителни са  пиле без кожа и пуешко, бяла риба и постни червени меса след премахване на видимите мазнини. Избягвайте пържени храни, както и месни консерви, които са с високо съдържание на мазнини. Яйца (не пържени), яйчни заместители и тофу /соево сирене/ също са отлични източници на протеин.

Гответе на съдове с незалепващо покритие без мазнина или използвайте други методи на готвене (варене или на пара), вместо да използват течни мазнини или масла. Избягвайте люти храни и пикантни подправки.

Приготвяйте по-малки порции храна  като ги приемате  по-често ( 4-5 пъти дневно)  това , ще бъде по-лесно за храносмилане .

Ако имате затруднения с дъвкането желателно е храната да се пасира преди консумация.

ЗАБРАНЕНИ са всички газообразувващи храни– боб, зеле, леща, грах и др.

Нашият опит

Здравните грижи за пациентите се осъществява от обучен екип от медицински сестри с богат опит, като част от тях имат и специалност „Грижи за пациенти с онкологични заболявания”.Ежегодно специалистите по здравни грижи   повишават квалификацията си, подържат високо ниво на познание в областта на онкохирургичните грижи и прилагат на практика най-съвременните постижения в тази област.

Нашето мото е „ Българският пациент има право да получи най-съвременните и качествени грижи прилагани на световно ниво”